Swedteam Protection Pants

Swedteam Protection vildsvinebukser

Beskyt dit under vildsvinejagten

Dit ”almindelige” jagttøj er det jeg betragter som mellemlaget. Det kan være jagtbukser, t-shirt (både kort- og langærmet), en trøje og eventuelt jakke. Alt efter om dit jagttøj er vind og vandtæt, så behøver du måske ikke flere lag. Hvis du går på jagt om vinteren så har du sandsynligvis brug for et ekstra lag eller to, enten under eller over dit jagttøj.

Du vil i de fleste tilfælde kunne anvende ganske almindeligt jagttøj til vildsvinejagt, hvis du er opmærksom på nogle få ting. Vildsvin kan, når de er bange, trængt op i et hjørne eller sårede, være særdeles aggressive.

Der findes utallige videoer der viser vildsvin der forsvarer sig mod jægere og også de voldsomme resultater efter disse angreb. Heldigvis er det ikke særligt ofte et angreb på mennesker foregår, men resultatet kan være fatalt hvis uheldet er ude.

Skader som følge af vildsvineangreb

I sæsonen 2019/2020 blev der i Sverige og Tyskland nedlagt henholdsvis ca. 146.000 og 820.000 vildsvin. For sæsonen 2020/2021 er tallet i Sverige ca. 159.000 og Tyskland ca. 688.000 vildsvin

Jeg har ikke kunnet finde statistik på hvor mange personer der bliver skadet af vildsvin, men Agria Dyreforsikring i Sverige oplyser at 254 hunde er dræbt eller såret af vildsvin i 2020. Heldigvis er antallet reduceret til 197 i 2021.

Agria Dyreforsikring oplyser også at der er et større mørketal med hensyn til hunde der er såret eller dræbt i forbindelse med vildsvinejagt i Sverige.

Alle vildsvin har skarpe tænder og hos ornen krummer hjørnetænderne i over- og underkæben opad og rager ud af munden. Ældre søer kan også have krumme hjørnetænder.

Når et vildsvin angriber et menneske uanset om det er en frishling, überläufer eller en stor keiler, løber det imod personen for at fjerne truslen. Når det er inden for rækkevidde hugger det med stor kraft sidelæns og op. Resultatet bliver i mange tilfælde at den begraver en af sine skarpe undertænder i låret lige over knæet, hvorefter den opadgående del af stødet skaber et dybt sår som i værste fald først stopper i lysken.

Lysken er udstyret med en stor hovedpulsåre og de jægere, som igennem årene er dræbt af vildsvin, omkommer da også oftest som følge af forblødning.

Overlever man angrebet, er man som minimum tilføjet et dybt og uregelmæssigt sår fyldt med jordbakterier. Helingen kan lang tid, og det er sjældent man undgår varige men.

Hvad betyder vandsøjletryk?

Når himlen åbner sig og det står ned i stænger eller du kampsveder under en lang pürsch, hvad er det så lige at vandsøjletryk og åndbarhed betyder?

For at et materiale kan kaldes for vandtæt skal det som minimum kunne holde til et vandsøjletryk på over 1.500 mm.

Når man taler om vandsøjletryk, henviser det til hvor stor en mængde vand målt i millimeter, som én kvadratcentimeter af et stykke stof kan holde til, før vandet trænger igennem, og du dermed bliver våd.

Jo højere vandsøjletrykket er, desto mere vand kan stoffet holde til.

Hvis man beskriver vandtætheden eller vandsøjletryk på et stykke stof til at være 5.000 mm, betyder det at højden af vandsøjlen som kan presse ned på én kvadratcentimeter af materialet, uden at gennembryde det, er 5.000 millimeter eller fem meter høj.

Nedenstående kan ses som en grov tommelfingerregel for vandsøjletryk, før vandet begynder at trænge igennem enkelte steder.

Op til 1500 mm: Ikke decideret vandtæt, men vandafvisende.

1500 - 4000 mm: Kan bruges til kortere ture i let regn i et par timer.

4000 - 7000 mm: Kan bruges i kraftig regn over en kort periode, eller når det regner let i længere tid

7000 - 12.000 mm: Kan bruges i kraftig regn i få timer eller lidt regn i meget lang tid

Over 12.000 mm: Kan bruges til kraftig regn over lang tid. Det er sjældent at man ser denne grad af vandtæthed uden en meget høj grad af åndbarhed samtidigt.

Du skal dog være opmærksom på, at det vandsøjletryk som angives på tøjet, gælder for helt nyt tøj i ubrugt stand. Efterhånden som tøjet bliver slidt, så vil evnen til at stoppe vandet også formindskes. For at afhjælpe det skal du vaske og genimprægnere tøjet, hvis vaskeanvisningen tillader det.

Hvad betyder åndbarhed?

Åndbarheden bliver målt på den mængde vand som kan gennemtrænge stoffet pr. kvadratmeter over 24 timer. Et stykke stof med en åndbarhed på 5.000 MVP tillader 5.000 gram (5 liter) vand fordampe igennem en kvadratmeter stof over en periode på 24 timer.

Åndbarhed vil derfor nogle gange henvises som fx 5.000g/m2/24h, eller 5.000 MVP (Engelsk: Moisture Vapour Permeability eller ”fugt og damp gennemtrængningsevne”)

Under normal fysisk aktivitet kræves der en åndbarhed på mellem ca. 5.000 MVP, for at holde sig tør, uden anden udluftning eller ventilation. Ved mere fysisk krævende aktivitet skal MVP selvfølgelig være højere eller du skal have mulighed for at ventilere kroppen ved hjælp af åbninger i tøjet.

Swedteam løser opgaven med sikre bukser

Der er flere brands der fremstiller bukser der er sikret mod vildsvineangreb, blandt andet Swedteam.

Swedteam har fremstillet Protection bukserne specielt til vildsvinejagt, og har fokus på beskyttelse og sikkerhed. Buksen er udstyret med et CONPIERCE® stoflag udviklet af Swedteam, der forhindrer tænder og andre spidse genstande i at trænge gennem stoffet.

Swedteam bukserne yder optimal beskyttelse

Den nederste del af buksen er derudover udstyret med Vectran™ stof der yder ekstra beskyttelse mod slitage når du bevæger dit i uvejsomt terræn. For at sikre åndbarhed og vandtæthed har bukserne også en NEONORDIC® 200-membran.

Linningen er udstyret med strækpanel på bagsiden for ekstra bevægelsesfrihed, og ekstra høj ryg med knapper til seler. Bukserne fås i farverne Swedteam Green og DESOLVE® Fire, både til mænd og kvinder.

Selv bag slidserne til udluftning er der beskyttelsesstof

Bukserne har et vandsøjletryk på 20.000 mm og en åndbarhed på 20.000 MVP, så der er ingen chance for at regn vil gennemtrænge dem.

Der er ingen baglommer, men i stedet slidser til udluftning. Du får to stiklommer og lårlommer med lynlås. Buksebenene er udstyret med en krog til støvlerne og en kraftig webbing rem med tryknap til at spænde buksebenene ind med.

Krogen forhindrer bukserne i at glide op under et angreb

Disse beskyttelsesbukser er certificeret i henhold til EF-typeafprøvningsattest K-EG 2017/8278. Testet i henhold til tysk “Technische Spezifikation zur Prüfung von Keilerschutzhosen”, DIN EN ISO 13688: 2013.

En vigtig del i beskyttelsen på Swedteam bukserne er at CONPIERCE stoffet, ikke er fastgjort til samme søm som yderstoffet. Skulle sømmen i yderstoffet gå i stykker under et angreb, så er det beskyttende lag intakt og yder stadig fuld beskyttelse. Det er én af de store forskelle fra Swedteam og mange andre producenter.

Sidelommerne er meget rummelige

Swedteam har ikke lavet en decideret serie til vildsvinejagt, men mest koncentreret sig om bukserne og sikkerheden i forbindelse med dem. Der er dog masser af jakker der enten fås i farverne Swedteam Green eller DESOLVE® Fire, som går godt sammen med bukserne.

Én af Swedteam’s forskellige jakker der passer til bukserne

Mine erfaringer

Beskyttelsesbukserne lidt virker tunge når du står med dem i hånden. Swedteam bukserne vejer 1810 gram. På grund af Swedteam har valgt at dække hele buksen med beskyttelsesstof, er den selvfølgelig tungere, end andre vildsvinebukser.

Det er dog ikke tilfældet når du har dem på, der sidder de meget behageligt og du mærker ikke den ekstra vægt nævneværdigt. Det er klart med den ekstra beskyttelse, at bukserne er tungere, og det er en mindre ulempe der klart bliver opvejet af den sikkerhed de giver i forhold til et eventuelt angreb fra et vildsvin.

Pasformen er rigtig god og den størrelse jeg normalt bruger passer perfekt.

Bukserne er resultatet af flere års udviklingsarbejde. Målet har været at skabe jagttøj, der øger sikkerheden for vildsvinejægeren betragteligt, uden at det går ud over komforten.

Her er specielt bevægelsesfriheden en udfordring – det er ikke let at jage i en rustning. Moderne materialer har åbnet mulighederne for en beskyttelsesbeklædning med god bevægelsesfrihed. Der er tale om svinedyre højteknologiske tekstiler, som alligevel er til at købe til en fornuftig pris, når man tager beskyttelsen i betragtning.

Swedteam Protection bukserne koster ca. 3950,00 DKK

Knæk og bræk!
Claude

Facebook
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram