Härkila Wildboar Pro

Härkila Wildboar Pro vildsvinesæt

Et helt sæt til vildsvinejagten

Dit ”almindelige” jagttøj er det jeg betragter som mellemlaget. Det kan være jagtbukser, t-shirt (både kort- og langærmet), en trøje og eventuelt jakke. Alt efter om dit jagttøj er vind og vandtæt, så behøver du måske ikke flere lag. Hvis du går på jagt om vinteren så har du sandsynligvis brug for et ekstra lag eller to, enten under eller over dit jagttøj.

Du vil i de fleste tilfælde kunne anvende ganske almindeligt jagttøj til vildsvinejagt, hvis du er opmærksom på nogle få ting. Vildsvin kan, når de er bange, trængt op i et hjørne eller sårede, være særdeles aggressive.

Der findes utallige videoer der viser vildsvin der forsvarer sig mod jægere og også de voldsomme resultater efter disse angreb. Heldigvis er det ikke særligt ofte et angreb på mennesker foregår, men resultatet kan være fatalt hvis uheldet er ude.

Skader som følge af vildsvineangreb

I sæsonen 2019/2020 blev der i Sverige og Tyskland nedlagt henholdsvis ca. 146.000 og 820.000 vildsvin. For sæsonen 2020/2021 er tallet i Sverige ca. 159.000 og Tyskland ca. 688.000 vildsvin

Jeg har ikke kunnet finde statistik på hvor mange personer der bliver skadet af vildsvin, men Agria Dyreforsikring i Sverige oplyser at 254 hunde er dræbt eller såret af vildsvin i 2020. Heldigvis er antallet reduceret til 197 i 2021.

Agria Dyreforsikring oplyser også at der er et større mørketal med hensyn til hunde der er såret eller dræbt i forbindelse med vildsvinejagt i Sverige.

Alle vildsvin har skarpe tænder og hos ornen krummer hjørnetænderne i over- og underkæben opad og rager ud af munden. Ældre søer kan også have krumme hjørnetænder.

Når et vildsvin angriber et menneske uanset om det er en frishling, überläufer eller en stor keiler, løber det imod personen for at fjerne truslen. Når det er inden for rækkevidde hugger det med stor kraft sidelæns og op. Resultatet bliver i mange tilfælde at den begraver en af sine skarpe undertænder i låret lige over knæet, hvorefter den opadgående del af stødet skaber et dybt sår som i værste fald først stopper i lysken.

Lysken er udstyret med en stor hovedpulsåre og de jægere, som igennem årene er dræbt af vildsvin, omkommer da også oftest som følge af forblødning.

Overlever man angrebet, er man som minimum tilføjet et dybt og uregelmæssigt sår fyldt med jordbakterier. Helingen kan lang tid, og det er sjældent man undgår varige men.

Hvad betyder vandsøjletryk?

Når himlen åbner sig og det står ned i stænger eller du kampsveder under en lang pürsch, hvad er det så lige at vandsøjletryk og åndbarhed betyder?

For at et materiale kan kaldes for vandtæt skal det som minimum kunne holde til et vandsøjletryk på over 1.500 mm.

Når man taler om vandsøjletryk, henviser det til hvor stor en mængde vand målt i millimeter, som én kvadratcentimeter af et stykke stof kan holde til, før vandet trænger igennem, og du dermed bliver våd.

Jo højere vandsøjletrykket er, desto mere vand kan stoffet holde til.

Hvis man beskriver vandtætheden eller vandsøjletryk på et stykke stof til at være 5.000 mm, betyder det at højden af vandsøjlen som kan presse ned på én kvadratcentimeter af materialet, uden at gennembryde det, er 5.000 millimeter eller fem meter høj.

Nedenstående kan ses som en grov tommelfingerregel for vandsøjletryk, før vandet begynder at trænge igennem enkelte steder.

Op til 1500 mm: Ikke decideret vandtæt, men vandafvisende.

1500 - 4000 mm: Kan bruges til kortere ture i let regn i et par timer.

4000 - 7000 mm: Kan bruges i kraftig regn over en kort periode, eller når det regner let i længere tid

7000 - 12.000 mm: Kan bruges i kraftig regn i få timer eller lidt regn i meget lang tid

Over 12.000 mm: Kan bruges til kraftig regn over lang tid. Det er sjældent at man ser denne grad af vandtæthed uden en meget høj grad af åndbarhed samtidigt.

Du skal dog være opmærksom på, at det vandsøjletryk som angives på tøjet, gælder for helt nyt tøj i ubrugt stand. Efterhånden som tøjet bliver slidt, så vil evnen til at stoppe vandet også formindskes. For at afhjælpe det skal du vaske og genimprægnere tøjet, hvis vaskeanvisningen tillader det.

Hvad betyder åndbarhed?

Åndbarheden bliver målt på den mængde vand som kan gennemtrænge stoffet pr. kvadratmeter over 24 timer. Et stykke stof med en åndbarhed på 5.000 MVP tillader 5.000 gram (5 liter) vand fordampe igennem en kvadratmeter stof over en periode på 24 timer.

Åndbarhed vil derfor nogle gange henvises som fx 5.000g/m2/24h, eller 5.000 MVP (Engelsk: Moisture Vapour Permeability eller ”fugt og damp gennemtrængningsevne”)

Under normal fysisk aktivitet kræves der en åndbarhed på mellem ca. 5.000 MVP, for at holde sig tør, uden anden udluftning eller ventilation. Ved mere fysisk krævende aktivitet skal MVP selvfølgelig være højere eller du skal have mulighed for at ventilere kroppen ved hjælp af åbninger i tøjet.

Härkila løser opgaven med sikre bukser

Der er flere brands der fremstiller bukser der er sikret mod vildsvineangreb, blandt andet Härkila.

Härkila har lavet en serie de kalder Wildboar Pro, specifikt rettet mod vildsvinejagt. Serien består af hele dynen: Bukser, jakke, gaiters, cap, seler, handsker, fleece-jakker, vest, langærmet t-shirt, livrem, riffelrem og rygsæk.

Härkila Wildboar Pro sættet er gennemtestet og afprøvet

Bukserne er lavet i et kraftigt AirTechTM-stof, som er et vindhæmmende, slidstærkt, samt vand- og smudsafvisende kanvasstof.

På hele fronten og bagpå op til over knæhaserne har bukserne indsyet et særligt strikket beskyttelsesstof i kraftig polyethylen der er certificeret og godkendt som beskyttelsesprodukt til vildsvinejagt.

Bukserne har derudover en vind- og vandtæt GORE-TEX®-membran, der kan modstå et højt vandsøjletryk, og som samtidig er meget slidstærk og åndbar. Jeg har desværre ikke kunnet finde ud af de specifikke data, men efter brug i kraftigt regnvejr var jeg stadig tør indvendig. Øverst på siden af lårene er der ventilations lynlåse med indsyet net stof, så du kan lyne ned og lufte ud under høj aktivitet.

Ved udluftningen er der ikke beskyttelsesstof

Bukserne har åbne, skråtstillede forlommer samt to rummelige lommer på siden af lårene. I den højre lårlomme er der en patronholder til fire riffelpatroner. Venstre lomme indeholder en velcro-rumdeler, så du nemt kan holde udstyr som kniv og telefon adskilt.

Mange gode detaljer ved Härkila bukserne

Ved anklerne er der indsyet kraftige metalkroge, så du kan fastgøre bukserne til snørebåndene på dine støvler. Wildboar Pro-bukserne har justeringsremme ved anklerne samt justeringsremme bag på knæene. Det gør det muligt at skabe mere plads omkring knæet, hvilket er ideelt til jagter, der kræver en høj grad af bevægelsesfrihed, eller stramme bukserne så de sidder tæt til kroppen.

Bukserne kan virkeligt komme til at sidde tæt til benene

I venstre side har bukserne en D-ring til montering af forskelligt udstyr. Der er 5 års garanti på Wildboar Pro-bukserne, som dækker alle og produktions- og materialefejl. Bukserne har fået Durable Water Repellent (DWR)-behandling, der gør stoffet vand og smudsafvisende.

God sikring mod at bukserne glider op

Du kan få bukserne i farven Wildboar Orange/Willow Green.

Wildboar Pro bukserne er blevet certificeret og godkendt som beskyttelsesprodukt til vildsvinejagt af de tyske testinstitutter inden for land- og skovbrugsteknologi KWF (Das Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik) og DPLF (Deutsche Prüf- und Zertifizierungsstelle für Land-und Forsttechnik).

Wildboar Pro jakken

Jakken er forholdsvis kort der sikrer at du har en stor bevægelsesfrihed og er lavet i samme AirTechTM-stof som bukserne, og har selvfølgelig derudover fået Durable Water Repellent (DWR)-behandling, der gør stoffet vand- og smudsafvisende.

Under begge ærmer er der ventilations lynlåse, så du kan lyne ned og lufte ud under høj aktivitet. En detalje jeg er superglad for. Wildboar Pro-jakken har en høj krave, radiolomme med horisontal lynlås på venstre side af brystet samt to rummelige, skråtstillede frontlommer og en inderlomme med lynlås.

Det er vigtigt med god udluftning under høj aktivitet

Jakken har justeringsstropper på manchetterne, og du kan justere den i bunden med en kraftig elastiksnor. Jakken har derudover en kraftig 2-vejs-lynlås og en stormflap med trykknapper, der dækker lynlåsen. Der er 5 års garanti på Wildboar Pro-jakken, som dækker alle materiale- og produktionsfejl.

Mine erfaringer

Beskyttelsesbukserne lidt virker tunge når du står med dem i hånden. Härkila bukserne vejer 1370 gram.

Det er dog ikke tilfældet når du har dem på, der sidder de meget behageligt og du mærker ikke den ekstra vægt nævneværdigt. Det er klart med den ekstra beskyttelse, at bukserne er tungere, og det er en mindre ulempe der klart bliver opvejet af den sikkerhed de giver i forhold til et eventuelt angreb fra et vildsvin.

Pasformen er rigtig god og den størrelse jeg normalt bruger passer perfekt.

Bukserne er resultatet af flere års udviklingsarbejde. Målet har været at skabe jagttøj, der øger sikkerheden for vildsvinejægeren betragteligt, uden at det går ud over komforten.

Her er specielt bevægelsesfriheden en udfordring – det er ikke let at jage i en rustning. Moderne materialer har åbnet mulighederne for en beskyttelsesbeklædning med god bevægelsesfrihed. Der er tale om svinedyre højteknologiske tekstiler, som alligevel er til at købe til en fornuftig pris, når man tager beskyttelsen i betragtning.

Härkila Wildboar Pro bukserne koster ca. 3949,00 DKK
Härkila Wildboar Pro jakken koster 3699,00 DKK
Härkila Wildboar Pro cap koster 519,00 DKK
Härkila Wildboar Pro seler koster 519,00 DKK
Härkila Wildboar Pro bælte koster 199,00 DKK
Härkila Wildboar Pro gaiters koster 1499,00 DKK
Härkila Wildboar Pro handsker koster 699,00 DKK
Härkila Wildboar Pro fleece koster 1549,00 DKK
Härkila Wildboar Pro rygsæk koster 1799,00 DKK
Härkila Wildboar Pro riffelrem koster 599,00 DKK
Härkila Wildboar Pro vest koster 1599,00 DKK

Knæk og bræk!
Claude

Facebook
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram