Hvorfor D.O.P.E./D.F.T.J.?

Data On Previous Engagements eller Data Fra Tidligere Jagter. "D.O.P.E./D.F.T.J." har været til stor hjælp for mig, både før og under jagter eller på skydebanen.

Hvad er D.O.P.E.? Oprindeligt er det data indsamlet af militære finskytter eller snigskytter om man vil.  Jeg anvender de samme data, blot på den "civile" side.

Man kan generelt sige at det er indsamling af information fra tidligere besøg på skydebanen, træning eller jagter. Nøglen er at bruge den indsamlede information og genanvende disse data næste gang du affyrer din riffel for at kunne ramme præcist og nøjagtigt. En afgørende del af skydning er konsistens, og det er her, disse data spiller en nøglerolle.

Mit formål med D.O.P.E. er at opnå konsistens og at være en effektiv skytte. Den første ting du skal gøre, når du indsamler data, er at bruge alle tilgængelige kilder til at hjælpe dig med at ramme præcist og nøjagtigt. Indledningsvis starter mange med ballistiske beregnere (BDC'er), onlinesider og informationen på siden af ammunitionskassen.

Alt dette er teoretiske data, der skal bekræftes i felten uanset om det er på skydebanen eller under jagt.  De fleste af disse data, som oftes er tilgængeligt gratis vil ofte være tæt på, men ikke helt nøjagtige, så det er vigtigt for mig at jeg selv indsamler så meget data som muligt.

Hvis du gør dig afhængig at for megen elektronik, så risikere du at du ikke vil være i stand til at gennemføre en jagt, hvis dine elektroniske hjælpemidler pludselig ikke virker mere.  Selvom alle elektroniskehjælpemidler er  fantastiske til den indledende indsamling af data, især højde, temperatur, vindhastighed, luftfugtighed og andre miljøfaktorer, så virker de kun når de har strøm.

D.O.P.E. er noget, du altid bør have tilgængelig for dig og det skal være nemt at finde frem. Elektroniske hjælpemidler er fantastiske, men de kan svigte netop som du har brug for dem. Derfor er det nødvendigt med mere simple, men effektive hjælpemidler. Jeg bruger selv en kombination af en databog og en label på siden af min riffel.

Der er ingen tvivl om at min databog er den mest omfattende, men den er også lidt uhandy at tage med på jagt, så derfor den mere simple løsning med en label på siden af riflen.

I min databog har jeg al den information jeg har indsamlet tidligere, og som jeg mener er nødvendig for mig, Det er miljøfaktorer, projektil-information, rækkevidde til mål, målstørrelse og et væld af andre ting. Det ville være fantastisk at kunne have al den information, på siden af min riffel, men det er ikke realistisk. Derfor gennemgår jeg den typisk før jeg tager på jagt, for at se om der er noget jeg skal være særlig opmærksom på. Det kan være fejl jeg har begået enten på jagt eller på skydebanen, men det er også de gode ting jeg skal fastholde og gentage, som jeg læser op på.

Jeg har lavet nogle forskellige udgaver, både til jagt, skydebanen og til genladning. Hvis du synes det er en god ide, så er du velkommen til at downloade dem her:

JAGT
JAGT
JAGT
SKYDEBANE
GENLADNING
GENLADNING

Hvis du har forslag til forbedringer, så må du meget gerne skrive, så jeg får mulighed for at kunne indsamle endnu mere relevant data.

Knæk og bræk!
Claude

Facebook
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram